Antibioticele

Dupa cum toata lumea stie, antibioticele sunt medicamente puternice folosite in lupta cu bolile infectioase. Ele pe cat ajuta la uciderea bacteriilor, pe atat ataca sistemul imunitar. De aceea, este foarte important sa stim cand, cat si cum sa le administram.

Dupa denumirea insasi a cuvantului anti-viata, trebuie tinut cont ca administrarea de antibiotic atunci cand nu este nevoie nu face decat sa creasca rezistenta bacteriei respective in organism, asadar va ajunge ca antibioticul sa nu-si mai faca efectul.

Antibioticele sunt administrate gresit cand vine vorba de raceli sau gripe, deoarece ele nu ajuta si la uciderea virusilor, dar exista totusi o situatie si in cazul infectiilor virale cand se recomanda antibiotic si anume cand se produce o suprainfectie bacteriana, datorata luptei pe care organismul imunitar o are cu infectia virala.

Oricare ar fi situatia este necesar ca atunci cand nu te simti bine, sa te consulte medicul de familie sau in cazul copiiilor,medicul pediatru. In urma consultului si eventual a unor analize se va stabili de catre medic daca este necesara administrarea antibioticelor.

Este pacat sa supunem organismul copiiilor la distrugerea lui atat de devreme, in plus trebuie tinut cont si de faptul ca se distruge si flora intenstinala, deoarece antibioticele nu fac diferenta intre bacteriile daunatoare si cele care nu sunt daunatoare si le pot distruge pe cele care sunt necesare in exercitarea unor functii, precum bacteriile din tubul digestiv care ajuta la digerarea alimentelor.

De aceea, este recomandat ca odata cu inceperea tratamentului sa se administreze un probiotic. Probioticul dupa denumirea lui pro-viata, este tot o bacterie si traieste in sistemul digestiv, iar in cazul unui tratament cu antibiotic el mentine echilibrul florei intestinale, deci este o bacterie care este “buna”. Picaturile probiotice se recomanda a se tine la frigider dupa prima deschidere, a nu se consuma dupa mai mult de o luna de la prima deschidere, a nu se pastra din antibioticul ramas dupa terminarea tratamentului, precum este la fel de important a nu se consuma antibiotice prescrise altor persoane.

In cazul in care este nevoie de administrare a antibioticelor, atunci trebuiesc urmate sfaturile medicului si sa se tina tratamentul atat cat s-a stabilit initial, chiar daca exista ameliorari doar la cateva zile de la inceperea administrarii, deoarece unele bacterii pot supravietui si sa apara din nou infectia.