Aparatele de Aerosoli – Aerosolii artificiali

Exista in atmosfera, sunt inhalati fie pe gura sau nas, ii gasim fie la mare sau la munte, chiar si subteran in minele saline. Acestia sunt aerosolii. Aerosoli benefici pentru buna functionare a cailor respiratorii si pentru tratarea de boli.

Unde beneficiem de aerosolii artificiali?

Daca centrele spa au gandit varianta unei camere pentru terapiile cu aerosoli salini, avand in vedere ca marile orase nu au parte de mine saline foarte aproape, asa au aparut si aparatele nebulizatoare de producere a aerosoliilor artificiali, pentru tratarea afectiunilor respiratorii acasa.

Aerosolii artificiali sunt produsi de aparate nebulizatoare care disperseaza in microparticule, substanta pe care o introducem in aparat si pe care dorim sa o inhalam.

Aparatele de aerosoli sunt produse de multe firme si sunt foarte practice, insa trebuie sa le achizitionezi si sa le folosesti strict la indicatia medicului pediatru si cu substanta indicata de el, in urma unui consult.

Cauta la farmacii sau pe numeroasele pagini de internet cu produse pentru copii si vei gasi o gama larga de aparate la diferite preturi, iar daca nu iti permiti achizitionarea unui nebulizator, iar medicul ti-a indicat folosirea unuia exista varianta ce-i drept nu tocmai placuta, dar nu intotdeauna ce este placut este si folositor, sa mergi la spital pentru a-i face tratamentul copilasului tau. Drumul la spital de doua sau trei ori pe zi pentru tratament nu va fi tocmai usor, insa trebuie sa te gandesti la binele copilului tau.

Care este efectul aerosolilor?

Efectul aerosolilor poate sa fie antiinflamator, antibacterian chiar si bronhodilatator, trateaza afectiuni ORL precum sinuzite sau amigdalite sau laringite, iar ca reactii adverse sunt acelea ale substantei introduse.

Medicamentul introdus este transformat in particule care merg direct in nas si gat, cu ajutorul unui ventitalor electric. Pot fi introduse chiar si antibiotice.

Ajuta la fluidizarea mucusului care duce implict la usurarea respiratiei, eliminarea secretiilor obturante, eliminarea factorilor iritanti, autocuratirea organica si durabila a tractului respirator.

 

Revin asupra faptului important ca trebuie mai intai consultat un medic si apoi la indicatia lui folosit medicamentul potrivit pentru insanatosirea copilului, deoarece sunt substante care se folosesc in anumite forme de tuse, unele pentru tuse seaca, altele pentru tuse productiva, si numai un medic poate sa ne indice corect ce sa folosim, evident in urma unui consult.

Copiii cand sunt mici nu sunt doritori de a lua siropuri oricat de dulci sau gustoase ar fi ele si fiecare administrare de sirop devine un chin atat pentru copil cat si pentru tine, in plus exista riscul de a-ti varsa siropul si atunci poti spune ca I l-ai dat degeaba.

De aceea, aceste aparate sunt foarte folositoare, pentru ca nu trebuie sa mai inghita nimic, doar sa respire aerul ce iese din mascuta, stomacul este si el protejat in lipsa acelor siropuri, si nu trebuie decat sa iei cateva jucarii langa tine pentru a avea ce face in aceste minutele de tratament, sau sa-I canti si trece mult mai usor.

 

Nebulizatorul nu este mare si nici greu, deci nu iti va lua mult spatiu in casa, si exista si variantele chiar mici si portabile pentru atunci cand pleci de acasa cateva zile si de obicei simti sa iei toata casa cu tine sa fii sigura ca ai tot ce-ti trebuie pentru copil. In schimb trebuie sa ai grija de el sa-l speli dupa fiecare folosire, sa-l feresti de praf si mizerie, si sa-I schimbi filtrele periodic.

 

Avand in vedere ca atunci cand sunt mici, copiii racesc des si tinand cont de faptul ca peste 50% din afectiunile pentru care un copil este controlat de catre un medic pediatru tin de bolile aparatului respirator, achizitia unui nebulizator cu siguranta va merita.

 

Nimic nu ne-ar face mai fericite si linistite decat sa nu avem copiii bolnavi, insa din pacate lucrurile nu stau asa, si este bine ca avem totusi solutii mai acceptabile si confortabile pentru ajutarea micutilor nostrii.