Conjunctivita


Cat de greu este sa se trezeasca micutul tau si sa ii vezi ochisorii lipiti de secretii!!!
Nici nu vreau sa va imaginati voi ca mamici, d-apoi ei, copiii, pentru acel disconfort enervant despre care nu pot sa nu va informez pentru a fi pregatite in caz ca va veti afla intr-o astfel de situatie neplacuta! Pentru ca nicio durere nu e mai grea decat atunci cand o are copilul nostru, asa-i?

Si iata ca are si un nume: Conjunctivita

O afectiune oculara, care apare de cele mai multe ori la bebelusi si la copilasii care merg in colectivitate! Este contagioasa si este de cele mai multe ori determinata de o infectie, fie virala ( virus respiratoriu) fie bacteriana!
Alte cauze ar fi alergenii precum praful, parul de animale, medicamentele sau factorii iritanti (samponul, clorul, fardurile)!
Noi ne-am intalnit pana acum in experienta noastra cu cea virala si cea bacteriana despre care o sa si scriu mai jos!

A. Conjunctivita virala
Este insotita de simptome de raceala (rinofaringita acuta), afecteaza ambii ochisori cu secretii incolore, inrosirea lor ( pana cand albul ochiului devine rosu), uneori si umflarea lor plus mancarime!
Este o infectie ce tine maxim 10 zile, se recomanda vizita la medic de indata ce vezi primele simptome pentru a primi picaturi de ochi si servetele speciale pentru stergerea ochisorilor, deoarece netratata,in conjunctivita virala poate sa apara suprainfectarea bacteriana, si atunci secretiile se modifica, pleopele se inchid si este necesara administrarea de picaturi cu antibiotic)!
B. Conjunctivita bacteriana
Diferenta fata de conjunctivita virala o face faptul ca este cauzata de o bacterie, secretiile sunt galbene, vascoase, se aduna in coltul intern al ochiului si dupa somn pleopele sunt lipite.
Vizita la medicul pediatru sau de ce nu chiar la medic de specialitate este obligatorie pentru ca este nevoie de picaturi sau unguent cu antibiotic, plus servetele speciale pentru sters ochisorii si o indrumare corecta!
In ambele variante de conjunctivita, trebuie sa tineti corect tratamentul, si aici ma refer la spalatul pe maini dinaintea aplicarii lui si dupa, pastrarea tratamentului in conditiile prescrise, se foloseste cate un servetel pentru fiecare ochi, picaturile se aplica in pozitia intins pe spate, in coltul intern al ochiului, de preferat sa ramana asa pentru cateva minutele si tratamentul trebuie sa fie de 7 zile (recomandarea oftamologului,deoarece majoritatea medicilor pediatrii recomanda doar 5 zile iar riscul sa reapara este mai mare)!
Nu va fi usor de aplicat picaturile, pentru ca se sperie si le e teama, insa trebuie sa iti folosesti trucurile tale de supermamica si impreuna veti reusi, iar la sfarsit o doza de iubire si rasfat ca si recompensa este bine de daruit si de primit mereu!

Ca si prevenire e greu sa previi aceasta imbolnavire mai ales daca micutul este in colectivitate, insa ajuta foarte mult spalatul des pe maini cu sapun, sa nu foloseasca prosopelul altui copil, iar deodata ce este infectat sa ramana acasa pentru a evita infectarea celorlalti copilasi si vindecarea corecta!
Cu toate ne dorim sanatatea copiilor nostrii, insa momente dificile apar mereu, iar noi ca mamici trebuie sa fim informate corect si simplu si ajutate de medici buni!