Giardia

Giardia

 

Giardia este un parazit, o infectie care se produce prin consumul de apa contaminata sau ca urmare a unei igiene insuficient de riguroasa.

 

Care sunt simptomele infectiei cu giardia?

 

La unii copii simptomele infectiei sunt mult mai discrete si constau in :

  • balonare,
  • stare de greata,
  • oboseala,
  • febra este rar intalnita,
  • diareea (cel mai frecvent simptom)

 

Diareea apare la 70 – 90% dintre copiii afectati si se asociaza cu dureri abdominale si crampe.

Simptomele nu apar imediat dupa infectie, ci la o saptamana dupa, iar daca nu este tratata ea poate persista.

 

Ce analize se fac pentru depistarea acestui parazit?

 

Giardia apare in materiile fecale, deci este necesar un examen coproparazitologic, iar dupa incheierea tratamentului este foarte important sa se repete examenul pentru a fi siguri ca infectia a disparut.

Se cumpara de la farmacie un recipient special pentru acest examen si se recolteaza din scaunul copilului.

 

Cum ne infectam de giardia?

 

Fii atenta la igiena copilului tau si de fiecare data inainte de masa sau fie ea o gustare spala-i manutele, de asemenea spala-ti si tie mainile mai ales dupa ce folosesti toaleta sau dupa ce schimbi un scutec si daca se poate evita spalarea dintilor cu apa de robinet, daca aceasta nu este sigura.

 

De asemenea, fructele si legumele pot fi contaminate cu Giardia, de aceea este important ca ele sa fie spalate inainte de a fi consumate.

 

Alaptarea este considerata ca protejeaza sugarii de a face giardioza. Laptele de mama contine nutrienti care omoara parazitii.

Copiii sunt cei mai frecvent infectati de acest parazit, mai ales la cei care nu sunt spalati sau invatati sa se spele pe maini, si la oamenii care consuma apa din rauri si nu au filtre de purificare a apei.

 

Cum trebuie tratata diareea aparuta ca simptom in cazul giardiozei?

 

Pentru copilasii mai mici de 4 ani, este necesara o atentie mai deosebita pentru evitarea deshidratarii. La interval scurt de timp se dau inghitituri mici de lichide, saruri rehidratante.

Pentru cei mai mari cantitatea de lichide poate sa fie un pic mai mare insa sa fie consumate incet.

Se consuma alimente usoare precum orezul, bananele sau paine prajita, si lichide precum ceaiul de menta sau saruri rehidratante si se vor evita sucurile, sau bauturile carbogazoase.

Pentru copilasii hraniti la san sau cu formula se continua alimentarea normal, iar la indicatia medicului pediatru se vor recomanda saruri hidratante.

 

Deshidratarea apare atunci cand organismul pierde prea multe lichide si electroliti (in special sodiu si potasiu). Pierderile trebuiesc inlocuite rapid, iar de retinut este faptul ca apa din cauza lipsei de electroliti necesari nu este indicate pentru administrare in aceasta situatie.