Ingrijirea dintilor

Teoria pe care o știm cu toții este ca dinții trebuiesc curățați de trei ori pe zi!

Ei bine, dacă ajungem ca atât noi cât și copiii nostrii sa ne spălăm de doua ori,este foarte bine!

Creeaza-i acest obicei copilului tău încă de la primii dintisori aparuti, impreuna cu o pasta de dinți fără conținut de fluor sau cu un conținut redus de fluor in cazul copiiilor mai mari (peste 3 ani) care stiu sa scoata pasta afara din gura dupa periaj.

Fluorul, nu ajuta la disparitia sau prevenirea cariilor, el ajuta la intarirea smaltului dintilor. Daca era considerat a fi necesar in dieta zilnica de minerale naturale, el are cateva aspecte negative atunci cand vine vorba in folosirea la copiii mici.

Fluorul inghitit poate face mai mult rau decat credeti, poate determina fluoroza dentara, ceea ce este o decolorare alba pana la maro a dintilor permanenti.

Exista si variante ajutatoare in cazul unor carente de fluor, si anume ca se pot administra suplimente de fluor, dar doar la recomandarea medicului pediatru si in urma unor investigatii in care a iesit aceasta carenta.

Asadar, decat sa risti si sa spui ca nu i se poate intampla si copilului tau, mai bine achizitioneaza pasta fara fluor, sau spala-l fara pasta de dinti.

Cum ne spalam pe dinti?

Asigura-te ca ai cumparat o periuta potrivita varstei copilului tau si invata-l ca dintii superiori se periaza de sus in jos, iar cei inferiori de jos in sus, pe ambele fete.

Permite-i copilului sa tina singur periuta și sa se spele și incurajeaza-l de fiecare data! Chiar dacă nu va reuși sa se spele foarte bine, tu vii de fiecare data în completare și-l ajuți!

De asemenea, și bebelușii pot fi spălați pe gingii, fie cu o periuta “degetar” din silicon special care se găsește în farmacii, sau pur și simplu cu comprese sterile.

Am spus ca daca reusim ca de doua ori in fiecare zi sa spalam copiii, este perfect, dar cand anume e cel mai bine?

Dimineata inainte de a pleca la gradinitia/scoala, sau chiar daca ramane acasa, si seara inainte de culcare.

Pentru a nu se crea un mediu favorabil aparitiei cariilor si dezvoltarii florei microbiene prin mentinerea resturilor de mancare in conditii de umiditate si oxigenare redusa pe timpul noptii, spalatul pe dinti seara inainte de culcare este obligatoriu pentru o igiena adecvata a cavitatii bucale.

Vizita la medicul stomatolog!

Nu-ti speria copilul cu mersul în vizita la medic, fa-l sa fie prieten cu el, și felicita-l ca a stat cuminte și atent!

Este foarte important ca măcar o data pe an, când pana la urma și noi mergem la stomatolog pentru controlul de rutina, sa ducem și pe copil!

Cariile pot aparea inclusiv la dintii temporari, din cauza dulciurilor in exces sau a sucurilor, dar mai grav este atunci cand apar la dintii permanenti.

Intotdeauna apreciem dantura unor oameni care nu ezita sa si-o etaleze atunci cand zambesc sau rad, si atunci de ce sa nu ne ocupam si de copiii nostrii pentru a fi la fel de relaxati cand vine vorba de ras cum se spune in popor ‘cu gura pana la urechi”.