Inrosirea Oualor de Pasti

Pentru ca se apropie Sarbatoarea de Pasti, as dori sa vorbim despre cum inrosim ouale natural!

Pana la urma este vorba de insemnatatea inrosirii oualor, cat mai traditional chiar daca nu au acel aspect de rosu perfect pe care intr-adevar doar o vopsea o poate da.

Mai intai vreau sa vorbesc despre cum spuneam si mai sus, insemnatatea inrosirii oualor!
Sub crucea pe care era rastignit Domnul Isus Hristos, a fost pus un cos cu oua de catre Maria Magdalena, iar acestea s-au inrosit de la sangele care cadea din ranile Domnului!
Asadar, ouale rosii inseamna, sangele curs din Domnul Isus Hristos, si asa crestinii isi amintesc de patimile Lui, inrosind si ei acasa oua!
Traditia spune ca ouale rosii sa fie vopsite in Joia Mare, si nicidecum in Vinerea Mare, ce-i drept, mie mi s-a intamplat de cele mai multe ori sa le inrosesc in sambata dinaintea zilei de Paste!
Si cand spun inrosesc, ma refer strict la culoarea rosie, deoarece nu am incercat niciodata alte culori, pentru a pastra motivatia inrosirii lor si nu am folosit niciodata vopsea pentru inrosit, alegand mereu variantele cu coji de ceapa fie galbena uscata, fie cojile de ceapa rosie, si chiar si cu sfecla!
Intr-adevar nu ies tocmai foarte rosii, insa ma gandesc ca sangele uscat nu este atat de rosu precum o culoarea de vopsea rosie, si ma incurajez reamintindu-mi adevarata semnificatie!
Asadar, procurati din piata, sau adunati din timp coji de ceapa rosie, cu o seara inainte de Joia Mare sau de sambata dinaintea zilei de Pasti ( depinde cand si cum puteti si vreti), spalati cojile si curatati sfecla rosie!
Puneti intr-o oala unde aveti de gand sa fierbeti ouale, cojile spalate si scurse, sfecla taiata cubulete si apa calduta nu foarte multa cat sa acopere un ou si puneti capac pana a doua zi!
Dimineata se spala ouale cu apa si detergent, se da drumul la foc pentru a fierbe apa, se adauga otet pentru a fixa bine culoarea si putina sare pentru a se decoji mai apoi cu usurinta si se pun la fiert la foc mai mic! Daca vi se pare ca dupa ce au fiert destul, mai trebuie sa stea pentru a se colora, opriti focul si mai lasati-le sa stea acolo inca 10 minute, eventual mai adaugati o lingura de otet!Eu asa am facut intr-un an si dupa cele 10 minute, erau mai nuantate!
Se ung cu ulei si se aseaza frumos intr-un cos sau farfurie!

Avantajele inrosirii oualor cu coji de ceapa ?
Nu contin toxine precum vopseaua de comert, nu pateaza oala, nici mainile si daca oul s-a crapat si intra culoare de la coji nu e toxic, ca la cea de vopsea!

Dupa cum spuneam, nu am colorat ouale altfel decat cu coji de ceapa si sfecla, insa dupa o documentare buna, va dau cateva indicii si pentru alte culori:
– verde: urzici ( dar nu cele f verzi si nu de sera pentru ca nu au seva puternica), menta, spanac;
– albastru: varza rosie, afine;
– ro┼ču: sfecla rosie, cimbrisor, coaja de macese, ceapa rosie;
– portocaliu: ceapa alba sau morcovi
– galben: flori de galbenele, coaja de mar, coaja de portocala sau de lamaie, mustar, papadie!

Si pe final, ca ponturi pentru a va iesi o culoare buna, vreau sa nu uitati sa le lasati la inmuiat de seara si a doua zi sa puneti ouale si sa le fierbeti, si eventual sa le mai lasati 10 minute pentru a se colora suficient!