Metode de incepere a diversificarii

Fiecare fiinta umana este diferita, si bineinteles ca si fiecare copil are propriul lui ritm.

Metoda de diversificare pentru copilul tau trebuie discutata cu medicul pediatru inainte de inceperea propriu zisa.

Nu sunt adepta inceperii cu sucurile de fructe, deoarece ele pe langa faptul ca sunt dulci, te risti sa nu mai manance apoi legumele, care sunt mai importante si nu atat de bune la gust.

Sucul este sarac in calorii , nu inlocuieste o masa si trebuie sa vii in diversificarea copilului tau cu o masa solida.

 

Cum incepem?

Iata mai jos doua metode spun eu potrivite pentru inceperea diversificarii:

 

Punem la fiert urmatoarele legume: o ceapa, un morcov, putina telina, un pastarnac, un patrunjel radacina.

Le fierbem de preferinta intr-o oala de mare presiune pentru ca ajuta la pastrarea substantelor nutritive, iar timpul de fierbere este si mai mic, ajungandu-se la pana la 120 grade Celsius temperatura de fierbere, pe cand o oala normala ajunge la aproximativ 100 de grade Celsius.

Asezi bebelusul in scoica, pentru ca este prea mic la 6 luni sau dupa caz la 4 luni sa-l pui in scaun, si se incepe cu zeama de la legumele fierte, cate lingurite vrea copilul, poate sa fie doar 5 lingurite sau 10, si apoi vii cu completare lapte fie formula fie alaptat, depinde cum este hranit bebelusul tau.

Pregatesti zilnic o noua zeama timp de 3 zile si apoi in a 4 a zi fierbi aceleasi legume le pisezi si le dai piure. Dupa alte trei zile in care ai obisnuit bebelusul tau cu acest piure in care te sfatuiesc sa nu folosesti toata telina si tot pastarnacul, poti introduce si carnea de cocos (nu tanar) sau de gaina.

Aceasta este baza, iar pe masura ce bebelusul creste are voie si alte legume si atunci le vei adauga treptat in functie de varsta lui.

A doua metoda preferata de unele mamici si de unii bebelusi este inceperea diversificarii cu o singura leguma.

De exemplu, fierbi morcovul il pisezi si il dai asa simplu, timp de 2 sau 3 zile, iar apoi adaugi treptat cate o alta leguma precum telina, pastarnacul, patrunjelul radacina, ceapa, si apoi cu inaintarea in varsta si alte legume.

Pentru aceasta varianta, de preferat ar fi folosirea unui aparat cu fierbere la aburi.

Este cea mai buna metoda ca nutrientii sa nu se piarda, metoda curata, legumele nu se ard, nu se lipesc de peretii vaselor, si nu se foloseste ulei sau grasimi pentru gatire. Este vorba de apa clocotita care produce aburii si care sunt condusi catre legume pentru a le gati.

Dupa ce bebelusul tau a mancat cateva lingurite din piure, dai completare lapte.

O masa este complet schimbata atunci cand bebelusul tau nu mai vrea completarea de lapte.

 

Dupa cum spuneam la inceputul articolului, cu totii suntem diferiti, iar daca incerci o metoda din cele doua si nu ai success, lasa sa treaca putin timp (cateva zile) si apoi poti sa optezi pentru cealalta metoda sau tot pe aceiasi.

 

“Rasfoieste” si celalalte articole despre diversificare pentru a afla toate secretele si pasii pe care trebuie sa-I urmezi.

Ai fi multumita sa gasesti totul intr-un singur articol, insa gandeste-te ca sunt oameni care scriu carti numai despre diversificare, deci intr-o singura pagina nu poti atinge toate punctele, iar acesta este unul din cele mai importante etape din viata bebelusului tau.