Otita

 ORL (torinolaringologia) inseamna specialitatea medico-chirurgicala care se ocupa cu studiul urechii, a nasului si a faringelui. Medicii specialisti ORL diagnosticheaza si trateaza afectiunile urechilor, nasului si ale gâtului la copii, dar si la adulti.

In acest articol o sa vorbim despre afectiunile urechii si despre cat de important este sa iti asculti copilul si sa nu pui la indoiala ce i se intampla.

 Otita

Otita, este o infectie sau inflamatie a urechii. Aceste infectii sau inflamatii pot fi localizate in urechea interna, in canalul extern sau in urechea medie, iar cea mai des intalnita forma de otita este cea din urma.

Cauzele otitei

Cele mai des intalnite cauze ale otitei sunt racelile, sau infectiile virale, excesul de curatare cu betisorul de ureche (este indicat sa folosesti un prosop pentru curatarea externa a urechii, adica doar atat cat se vede, si a nu se introduce deloc inauntru) sau contaminarea din apa piscinelor in special vara cand nu se poarta casca speciala de inot.

O intamplare face ca nepotelul meu sa se planga intr-o seara de durere de ureche. A doua zi suprinzator il dureau ambele urechi, ba chiar si a treia, daca ar fi existat , dar doar cand era intrebat sau auzea ca se vorbeste despre asta.

Deci? Ce concluzie ai trage ca si parinte? Ca l-a durut putin cu o seara inainte, iar acum profita de atentia acordata si joaca un joc, sau poate ca de exemplu, mergand la inot a capatat o sensibilitate la urechi.

Stai si te gandesti daca sa te mai duci pana la doctorul pediatru, sau chiar pana la un medic de specialitate, o parte din tine spune nu, o parte spune da, si totusi inclini spre nu, pentru ca e doar un copil si nu vrei sa te lasi pacalita de el.

Nu e vorba de cine pacaleste pe cine, pentru ca, pana la urma in exemplul dat mai sus cu nepotelul meu, a fost dus la medic si la un control cu otoscopul (instrumentul medical pentru examinarea urechii) nu se vedea nimic, insa atunci cand a fost pus la curatat i s-a scos un mare dop, de nu credeai ca poate sa iasa asa ceva dintr-o urechiusa atat de mica!

Concluzie?

Acorda-i incredere copilului tau, pentru ca o astfel de trecere asupra unei situatii similare nu facea decat ca la cateva zile sa se planga si mai rau de durere, si se ajungea probabil la medicul pediatru tardiv, cand infectia era deja formata si se incepea o lupta cu febra si dureri suparatoare, si in cele din urma se administra antibiotic.

Recomand de fiecare data a se consulta medicul pediatru pentru orice faci cu copilul tau, insa intr-o situatie de genul recomand si o consultatie la un medic de specialitate, care se confrunta zilnic cu situatii asemenatoare.

Cum la otoscop nu se vedea nimic, sa fii convinsa ca acelasi lucru il vedea si medicul pediatru, te duceai linistita acasa ca nu are nimic, iar apoi la o saptamana ajungeai cu el inapoi cu o infectie.

Stim foarte bine ca un tratament cu antibiotic nu face decat sa atace sistemul imunitar al copilului si este de preferat sa ne ferim cat de mult putem in a nu trata cu antibiotic decat in maxima nevoie.

Cum stim daca il doare urechea si e prea mic sa spuna?

Un bebelus care nu stie evident sa zica, ce il doare, insa te atentioneaza prin plans fara un motiv obisnuit, si mai ales in momentul cand suge.

Un copil care deocamdata nu stie sa-si exprime durerea prin vorbe, se trage de urechi, face febra sau noaptea in pozitia de culcat plange si arata urechea daca il intrebi daca il doare ceva.

Deci, atentie mare la semnele pe care copilul tau ti le arata, pentru a nu ajunge la suferinta si la atacarea sistemului imunitar prin tratament cu medicamente.