Salinoterapia

Ce este sarea?

Sa incepem prin a intelege ce este sarea si rolul ei!

Sarea este cel mai cunoscut mineral, care se comporta exact ca un dezinfectant, ajuta la transportul substantelor nutritive spre celule, nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, si totodata care capacitatea de a emana aerosoli salini.

Aerosolii salini sunt niste microparticule de sare aflate in atmosfera care sunt inhalate pe nas si gura.

Ce este salinoterapia?

Salinoterapia inseamna inhalarea de aerosoli salini, pentru tratarea afectiunilor respiratorii cum ar fi astmul bronşic, rinită, rinită alergică, sinuzită, bronşită, răceală sezonieră, laringită, pneumonie, amigdalită cronică, alergii, unele afecţiunilor ale pielii (acnee, dermatite, eczeme, psoriazis), tratarea afectiunilor ORL, dar şi pentru creşterea imunităţii organismului.

Salinoterapia este recomandată in mod deosebit si cu efecte bune copiilor, din cauza imunitatii reduse a organismului, fiind mai expusi la aceste afectiuni.

Prin inhalarea aerosolilor, se stimuleaza eliminarea pe cale naturala a secretiilor, tusea se calmeaza, se reduc inflamatiile, se elimina toxinele din corp, se previn raceli si gripe si chiar se reduce si stresul si inclusiv ridurile.

Aerul din salina este curat, temperatura este constanta intre15 si 16 grade Celsius, iar umiditatea este ridicata la 60%.

Astazi exista pe langa salinele naturale si cele artificiale.

Salina artificiala se gaseste in majoritatea centrelor spa, fiind mai usor sa ajungi in orice perioada a anului, si la indemana oamenilor care locuiesc in marile orase. Intr-o salina artificiala exista un generator de aerosoli si un sistem de ventilatie, iar tratamentele se fac la orice ora, aerul avand mereu aceeasi concentratie de sare.

Cea mai buna salina naturala este acea cu sare de Himalaya. Aceasta sare are o vechime de peste 200 de ani, iar in cristalul de sare se regasesc 84 de minerale , ea fiind una dintre cele mai pure si mai sanatoase de pamant.

Chiar daca reprezinta o metoda veche de prevenire si ameliorare a afectiunilor respiratorii, exista medici care recomanda unor pacienti fie adulti fie copii aceste tratamente cu aerosoli salini si nu numai cand ai una din afectiunile mai sus mentionate, ci si atunci cand esti sanatos.

Cand este indicat sa mergem cu copiii?

Cele mai indicate ore sunt de dimineata, deoarece concentratia de sare este mai mare, aerul este mai curat, si nu risti sa stai in aceiasi sala de tratament cu oameni bolnavi.

Curele preventive sunt recomandate atunci cand se schimba anotimpul, iar cele speciale la nevoie si la indicatia medicului. De asemenea, există şi o serie de contraindicaţii, de aceea, pentru a urma tratamentul cu aerosoli salini este nevoie de o recomandare din partea medicului specialist, care va stabili numărul de şedinţe şi durata fiecăreia.

Tara noastra, din fericire, nu duce lipsa de saline. Avem aproape 20 de saline raspandite si unele dintre ele sunt amenajate special pentru activitati in familie, precum tenis de masa sau, plimbari cu barcuta pe lac subteran, billiard, bowling, mini golf, teren de sport, deci o adevarata incantare sa-ti petreci cateva ore in care te poti distra si poti sa beneficiezi de puterea aerosolilor salini.