Siguranta in masina

Ce inseamna siguranta unui copil in masina?

Siguranta copilului tau este datoria ta numarul unu ca si parinte. Aceasta este “activata” atat in casa, pe strada si in orice loc te afli cu copilul tau, inclusiv in masina.

Siguranta copilului tau in masina inseamna ca el sa stea intr-un scaun potrivit varstei si kilogramelor lui.

Exista scaune de copii in 3 variante:

de la nastere la aproape an (depinde si de kg copilului)
de la 9 luni la 4 ani
si de la 3,5 ani la 12 ani.
Toate aceste variante sunt concepute pentru siguranta si confortul copilului tau in masina.

Bineinteles, atunci cand este folosita prima varianta este necesara scoaterea bebelusului la aproximativ 3 ore pentru cel putin 30 minute, asa ca daca plecati la drum de mai mult de 3 ore cu un bebelus aveti grija sa luati in calcul aceasta pauza.

La oricare din aceste etape trebuie tinut cont ca scaunul sa fie prins intr-un isofix (sau cu centura in 3 puncte, dar dupa parerea mea cea mai sigura varianta este cea cu isofix), corect in bancheta masinii (atentie, masina trebuie dotata cu isofix pentru a putea fi prins), copilul sa poarte mereu centurile de siguranta, iar protectia laterala pentru cap sa fie mereu ridicata incat capul copilului sa nu treaca mai sus de ea. In cazul in care, capul copilului trece peste protectie inseamna ca este prea mare pentru scaun si trebuie schimbat.

Siguranta copilului tau inseamna de asemenea si blocarea usilor atunci cand se afla in masina, si nu neaparat de la butonul de blocare din timpul mersului (buton care poate fi deblocat prin tragerea de 2 ori a manerului interior ), ci direct din usa masinii (vezi instructiuni in cartea masinii tale).

Din pacate, in zilele noastre exista foarte multi oameni care isi risca propia lor viata conducand sub influenta diferitelor vicii, si totodata risca viata unor oameni nevinovati precum sunt si copiii.

Cand eram mici, noi, parintii de acum, nu existau scaune de masini, cel putin nu in Romania. Mergeam sute de kilometrii cuminti in spate, si asteptam sa ajungem la destinatie. Rata accidentelor auto nu era asa de mare, pasiunea pentru viteza a unor oameni si-o faceau in spatii sau in circuite speciale, permisele auto erau ridicate la greseli si nu se acceptau asa usor bani sau alte contributii pentru a fi iertati.

Greselile nu se mai platesc si atunci oamenii isi permit pe rand sa isi incerce si ei “norocul”, vorba aceea daca unul a reusit ,eu de ce sa nu?

Daca tot avem acces la atatea informatii, de ce nu le punem in aplicare?

Sunt convinsa ca exista multe mamici care stiu ce inseamna un scaun de copil in masina, si totusi cand urca in masina cu copilul prefera sa il tina in brate ca doar sta cu el in spate si e o deplasare scurta , ce se poate intampla in cateva minute?

Rezista tentatiei de a-ti tine copilul in brate in masina inca de la primele zile de viata ale bebelusului tau, si astfel il vei face sa inteleaga ca fiecare are locul sau si trebuie sa stea cuminte.

Daca azi il iei in brate si maine vrei sa il pui in scaun cu siguranta va protesta pentru ca in bratele tale are libertatea de a se misca in voie, si el nu realizeaza riscurile la care se supune, insa tu da.

Si, daca totusi nu asta te deranjeaza, crezi ca nu are fi mai frumos ca tu sa stai pe scaunul din fata in drum spre munte, sa te bucuri de cateva clipe de respiro si sa iti faci planuri sau sa depeni amintiri alaturi de sotul tau si copilul sa doarma linistit in spate sau se se uite pe geam !?

Crezi ca daca stai in spate cu bebe el va stii peste cativa ani lucrul acesta? Crezi ca asta va conta pentru el?Dar pentru viata ta de cuplu?

Cuvantul in sine, siguranta, inseamna sentimentul de liniste si incredere pe care il da cuiva faptul ca este in afara oricarui pericol.

Deci, cum sa avem un copil linistit si care sa aibe incredere in noi decat prin faptul ca noi ii daruim siguranta zi de zi prin tot ceea ce facem?!