Uleiul de masline

Este bun de folosit uleiul de masline in alimentatia copilului nostru?

 

Da, cu siguranta, uleiul de masline este o grasime mononesaturata obtinuta din masline.

Grasimile mononesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, astfel prevenind accidentele vasculare cerebrale si bolile cardiovasculare.

El poate fi folosit dupa varsta de 6 luni, si in cantitati mici cum ar fi un sfert de lingurita la aproximativ 50 de grame de mancare.

Desi nu are multe reactii adverse, trebuie tinut cont de proba de 3 zile dupa introducerea unui produs nou in alimentatie.

 

Uleiul de masline este utilizat atat la gatit, dar si in productia produselor cosmetic, farmaceutice, sapunuri dar si ca un combustibil pentru lampile cu ulei.

 

Intreaga productie incepe prin presarea maslinelor intregi in pasta de masline. Aceasta pasta este apoi amestecata, pentru a permite picaturilor de ulei microscopice sa se aglomereze . Uleiul este apoi separat de pulpa cu ajutorul unei prese ( metoda tradițională ) sau prin centrifugare ( metoda moderna).

 

Uleiul de masline este clasificat astfel:

  • virgin , uleiul a fost produs numai prin utilizarea mijloacelor mecanice, fara niciun tratament chimic
  • lampant, este un extras din uleiul virgin prin metode mecanice, dar care nu este potrivit pentru consumul uman, ci pentru scopuri industrial,
  • rafinat, este uleiul obtinut din oricare grad al uleiului virgin , prin metode de rafinare (metode ce elimina culoarea, mirosul si gustul),
  • crud, uleiul este obtinut din tratarea resturilor de masline din pasta pentru uleiurile de masline virgine , cu solventi si alte procese fizice.

 

Care este uleiul bun de folosit in alimentatia copilului nostru?

 

Uleiul potrivit pentru consum este uleiul de masline extra virgin.

El vine din productia de ulei virgin , cu o calitate mult mai mare, gust mai bun, iar productia de acest tip de ulei extra virgin o detine Grecia, apoi Italia si Spania. Asa ca, atentie la etichete atunci cand cumparati.

 

Uleiul de masline este foarte des folosit in bucatarie, fie rece in salate fie in diverse mancaruri.

Trebuie tinut cont ca la o temperatura mai mare de 210 ° C , el isi pierde din antioxidanti si gustul sau poate fi compromis, insa nu este interzisa, asa cum se mai spune, folosirea lui la prajeli.

Intr-adevar exista alte uleiuri precum cel din cocos, sau palmier care rezista mult mai mult la prajeli, dar asta nu inseamna ca trebuie exlusa varianta uleiului de masline.

 

Uleiul de masline este bogat in grasimi si acizi grasi precum Omega 3, 6, 9 care ne ajuta la scaderea colesterulului mai putin bun din sange, si de asemenea este bogat in antioxidanti, care sunt importanti in intarirea sistemului imunitar.

El contine vitamine si minerale precum Vitamina E, A, K si B care ofera energie copilului, ajuta la intarirea sistemului osos si imbunatateste digestia.

 

Uleiul de masline poate face parte din baza alimentatiei copilului tau, asa ca foloseste-l cu incredere.